هدف کلی : تأمین امنیت غذایی و بهره مندی عادلانه آحاد مردم از سبد غذایی سالم، مطلوب و کافی
اهداف کمی:
- ثابت نگهداشتن میزان چاقی(براساس اهداف WHO)
- افزایش پوشش مشاوره تغذیه در جمعیت تحت پوشش به میزان 5%
- کاهش شیوع کمبود ریز مغذی ها( ویتامین A ، ویتامین D، روی، آهن) به میزان 1 درصد سال پایه ( پورای سال 1391)
- کاهش شیوع سوء تغذیه پروتئین و انرژی در گروه های آسیب پذیر( کودکان زیر ۵ سال، نوجوانان و مادران باردارو بیماران) به میزان 1درصد نسبت به سال پایه در مناطق با شیوع بالا
- پوشش حداقل 90 درصدی مصرف نمک یددار در خانوارهای تحت پوشش
- افزایش پوشش آموزش تغذیه ای جامعه به میزان 5% سال گذشته
عناوین برنامه ها:
1- پیشگیری و مراقبت تغذیه ای در اضافه وزن و چاقی کودکان سنین مدرسه و نوجوانان (ایران اکو)
2- پیشگیری و کنترل اضافه وزن و چاقی کودکان زیر 5 سال
3- پیشگیری و مراقبت تغذیه ای بیماران در پایگاه ها و مراکز جامع سلامت
4- مکمل یاری با ویتامین و املاح در گروه های هدف( کودکان ، نوجوانان، مادران باردار و شیرده ، میانسالان و سالمندان) براساس دستور العمل کشوری
5- مکمل یاری با آهن و ویتامین D در دانش آموزان
6- حمایت تغذیه ای کودکان زیر پنج سال مبتلا به سوء تغذیه در خانوارهای نیازمند(سبد حمایتی)
7- حمایت تغذیه ای مادران باردار و شیرده مبتلا به سوءتغذیه و نیازمند
8- ادغام برنامه مراقبت تغذیه ای در بیماری سل
9- پیشگیری و کنترل اختلالات ناشی از کمبود ید
10- توانمند سازی گیرندگان خدمت تحت پوشش پایگاه ها و مراکز جامع سلامت در خصوص مباحث تغذیه
11- توانمند سازی ارائه دهندگان خدمت در پایگاه ها و مراکز جامع سلامت در خصوص مباحث تغذیه
12-مراقبت های تغذیه ای سالمندان
13- بهبود تغذیه جوانان
14-آموزش جامعه در خصوص تغذیه سالم با تاکید بر پیشگیری از کرونا (بسیج های آموزشی، مناسبت های ملی ، مذهبی و تغذیه ای ...)
15- توانمند سازی کارکنان بین بخشی در سازمان ها و ادارات دولتی درخصوص تغذیه سالم
16- توانمند سازی زنان عشایر و روستایی در خصوص تغذیه سالم
17- بهبود تغذیه در جامعه طلاب
18- بهبود تغذیه در مجموعه دانشگاه فرهنگیان
19-مدیریت تغذیه در بحران ها
20- مدیریت تغذیه برای سلامت زنان و کودکان
شر ح وظایف کارشناس تغذیه ستاد دانشگاه
- - تدوین برنامه عملیاتی سالانه در راستای برنامه عملیاتی سطح بالاتر (دانشگاه و دفتر بهبود تغذیه جامعه).
- - نظارت برحسن اجرای برنامه های تغذیه جامعه وتامین وارتقاء سلامت تغذیه ای جامعه.
- - نظارت بر حسن اجرای برنامه مکمل یاری، مطابق با پروتکل ها.
- - نظارت کارشناس ستاد دانشگاه بر عملکرد کارشناسان ستاد شهرستان .
- - نظارت کارشناس ستاد شهرستان بر عملکرد کارشناسان تغذیه مرا کز تحت پوشش و صحت زنجیره ارجاع از قبیل پیگیری موارد ارجاعی، تنظیم رژیم غذایی، تکمیل فرم های ارزیابی تغذیه ای، صحت روش اندازه گیری شاخص های آنتروپومتریک.
- - اجرای برنامه های آموزشی متناسب با مناسبت ها و برنامه های ابلاغی دفتر بهبود تغذیه جامعه از طریق رسانه های جمعی به منظور حساس سازی و تا کید بر رعایت تغذیه صحیح (از جمله هرم غذایی، کاهش مصرف قند، نمک و چربی، مکمل یاری).
- - آموزش و بازآموزی متناسب با شرایط موجود به شکل مجازی و غیر مجازی برای کارکنان درون بخشی (مراقب سلامت/بهورز/ ماما، کارشناس تغذیه، پزشک)توسط ستاد استان با همکاری ستاد شهرستان ها.
- - آموزش و بازآموزی به شکل مجازی و غیر مجازی برای کارکنان بین بخشی توسط ستاد دانشگاه .
- - تهیه و نظارت بر محتوای آموزشی تغذیه ای مورد استفاده در فضای مجازی بخش دولتی(مانند آموزش و پرورش، بهزیستی، نیروهای مسلح، کمیته امداد امام خمینی و...)
- - پیگیری اجرای برنامه های بین بخشی و نیز اجرای برنامه های آموزشی و حمایتی تغذیه در سایر حوزه ها از جمله آموزش وپرورش، بهزیستی،کمیته امداد امام، جهاد کشاورزی، بنیاد علوی، حوزه های علمیه و دانشگاه فرهنگیان.
- - همکاری با صدا و سیمای استانی جهت تهیه برنامه های آموزشی در خصوص تغذیه سالم (مانند برنامه های کارشناسی، تهیه پیام های تغذیه ای زیرنویس و....)
- - همکاری با سازمانهای بین بخشی حوزه سلامت نظیر شهرداری و دهیاری ها برای استفاده از فضاهای شهری و روستایی جهت انتقال پیامهای آموزشی تغذیه.
- - حمایت طلبی، پایش، نظارت و مدیریت برنامه های حمایتی- تغذیه ای مادران و کودکان در ستاد دانشگاه و شهرستان.
- - پیگیری جلب مشارکت خیرین سلامت از طریق ستاد خیرین دانشگاه توسط کارشناس ستاد شهرستان/دانشگاه برای حمایتهای تغذیه ای اقشار نیازمند و آسیب پذیر تغذیه ای.
- - شناسایی و معرفی مادران باردار و کودکان زیر 5 سال مبتال به سوءتغذیه شناسایی شده در پایگاهها و مرا کز به سازمانهای حمایتی مانند کمیته امداد امام خمینی (ره) و خیرین دانشگاه.
- - تهیه شاخص های تغذیه ای و ارائه پس خوراند به مرا کز و شهرستان، تدوین اولویتهای مداخلاتی و اجرای آنها و ارسال گزارش شاخص ها و عملکرد دوره ای به سطح بالاتر.
- - تدوین گزارش عملکرد برنامه های تغذیه و برنامه های حمایتی.
- - پیگیری تامین مکملها با توجه به برآورد درصد مصرف و پوشش مکمل ها.
|